Wat heeft het eiland Bali te bieden?

Zij wonen in het paradijs op aarde – daarvan zijn de Balinezen overtuigd. Pulau Dewata, ‘Eiland der Goden’, noemen ze hun eiland in de Indische Oceaan.

Mens en natuur zorgen samen op slechts 5600 km2 voor een geweldige diversiteit. In het zuiden met de diepgroene rijstterrassen en in de rimboes van het ontoegankelijke westen heersen tropische temperaturen. Vochtig en fris is het in het hoogland met zijn in nevel gehulde bergen en ravijnen.

Gloeiende lavastromen hebben in sommige streken alles verwoest. De as heeft de stranden in het noorden zwart gekleurd. Kenners weten nochtans juist deze kuststreek te appreciëren, want ze wordt toeristisch lang niet zo druk bezocht als het bedrijvige zuiden met zijn witte stranden, koraalriffen en vaak stormachtige branding.

In nauwelijks enig ander deel van Zuidoost-Azië hebben kunst en cultuur zich zo rijk ontplooid als hier. Bali is de laatste Hindoeïstische enclave in de door islam beheerste Indonesische archipel. Duizenden tempels getuigen ervan hoe belangrijk hun godsdienst in het leven van de Balinezen is.

Overal komt men rechtstreeks in aanraking met religie en riten. De stilte der meditatie neemt hier een even vanzelfsprekende plaats in als het turbulente feestgewoel – contrasten, waaraan de Balinezen zich geenszins storen.

Vakantie Villa - Map Bali

Enige uitspraken over Bali:

  • Land van de glimlach
  • De rijstschuur van Indonesië
  • Het nieuwe paradijs op aarde
  • Kunstenaars van het verre oosten

(Bron Deltas Bali ontdekken en beleven)Allereerst hebben wij een aantal boeken over Bali in ons vakantiehuis liggen, dus aan tips geen gebrek, maar toch nog een paar aanraders:

PURA BESAKIH, de moedertempel der Balinezen. Het is de grootste en heiligste tempel van Bali en ligt op ongeveer 1000 meter hoogte aan de rand van de hoogste berg Gunung Agung.

Tussen Padangbai en Kusamba ligt de GOA LAWAN, de vleermuizengrot. Aan de wanden ervan hangen duizenden vleermuizen, die er overdag slapen en ’s avonds kort voor het invallen van de duisternis naar buiten vliegen.

Op 30 minuten van Candi Dasa ligt TENGANAN (origineel Balinees dorp). Door een smalle poort treedt men binnen in een nog ongerepte wereld. Met de stadsmuur hebben de bewoners, leden van een Bali Aga-stam, de moderne beschaving buiten hun dorp weten te houden.

Bezoek ook de hoofdstad van Bali, DENPASAR. De naam (pasar = markt) zegt het al: de stad is een groot handelscentrum. Midden in de stad ligt dan ook de markt. Alles wat het eiland aan kunstnijverheid en vruchten te bieden heeft, kan men hier krijgen.

Bezoek ook KLUNGKUNG want ooit was deze plaats een luisterrijke vorstenresidentie. Wat uit deze periode de koloniale tijd heeft overleefd, is een bezoek meer dan waard. Tip is Taman Gili en Kerta Gosa. De meren en eilanden van Taman Gili (Tuin van het Eilandje) in Klungkung werden kunstmatig aangelegd. Meteen links naast de ingang naar dit complex bevindt zich de Kerta Gosa, het gerechtshof. Het werd op het einde van de 18e eeuw gebouwd en bestaat uit twee gebouwen. Het eigenlijke gerechtshof staat iets hoger en is bezienswaardig wegens zijn plafondschilderingen in wajangstijl. Op de onderste helft werd de aangeklaagde, die op het oordeel moest wachten, voor de ogen gehouden welke straffen de ‘arme zondaar’ wachtten. Op de bovenste helft worden de hemelse vreugden van de ‘goede zielen’ voorgesteld. De tweede, kleine zaal was voor de rechters.

KUTA/LEGIAN/SEMINYAK. Bruisend leven, elk uur van de dag. Wie ‘action’ zoekt, kan op de stranden en markten en vele winkels of in de discotheken zijn hart ophalen. Een mekka voor shoppers en feestvierders waar, ondanks het feit dat U onze vakantie villa heeft gehuurd in het rustige noorden, toch een dag voor uit moet trekken.

MENGWI 20 km ten noorden van Kuta. De staatstempel, de Pura Taman Ayun, is de op één na grootste en bovendien een van de mooiste. Hij werd in 1634 door de koning van Mengwi gebouwd en in 1937 uitgebreid.

SANGEH 11 km ten noorden van Mengwi wordt door veel toeristen bezocht voor zijn ‘apenbos’. Hier wonen honderden halftamme apen, volgend de legende het leger van de apengeneraal Hanuman uit het Ramayana-epos.

PURA TANAH LOT een van de zes nationale tempels op Bali – bezienswaardig om zijn idyllische lokatie. Het heiligdom is op een rots gebouwd, waar bij vloed de zee omheen spoelt. Laat in de middag gaat de zon achter de tempel onder – een schouwspel dat de meeste bezoekers zich terecht niet laten ontgaan.

NEGARA. Wie de schoonheden van het nationale park wil ontdekken, komt naar Negara; een dromerig stadje, door de wereld vergeten. Negara ligt in het westen en is de hoofdstad van de provincie Jembrana. In Taman Nacional Bali (West Bali National Park) vindt U apen, neushoornvogels, stekelvarkens en wilde zwijnen en zeldzame vogelsoorten. Een 80 000 ha groot junglegebied gesticht in 1983. Ook het schiereiland Teluk Kelor en het eiland Menjangan behoren tot dit park. Duiken is daar ook een geliefde bezigheid met de kans om schildpadden en manta’s te zien.

SCHILDPADDENEILAND SERANGAN een klein, met palmen begroeid eiland, kan men in 2 uur rondlopen. Het is er ook lekker zwemmen. In het enige dorp op het eiland worden reuzewaterschildpadden gefokt.

UBUD kunstenaarskolonie en uitvalbasis voor uitstapjes naar de prachtige natuur. Zoals in het verleden is de plaats nog altijd het artistieke centrum van Bali. Sinds de Duitse schilder Walter Spies zich in de jaren dertig hier vestigde, hebben vele Europese kunstenaars de schilderkunst beïnvloed. Bezoek zeker het Neka Museum.

GOA GAJAH (Olifantengrot) in de buurt van Ubud. De grot is een van de oudste monumenten van Bali uit de 8ste eeuw. Naast de Goa Gajah vindt U de GUNUNG KAWI (Koningsgraven). Het gaat om de rustplaatsen van koning Anak Wungsu en zijn beide vrouwen en zonen. Hij regeerde Bali van 1049 tot 1077.

Bezoek ook de Bali Zoo of maak een olifanten safari of boek een tocht wildwatervaren. Kijk ook op http://www.baliadventures.com/ ,zij bieden heel veel van dit soort trips aan, zoals bijvoorbeeld een helikoptervlucht over Bali.

Vakantie Villa - Safari Vakantie Villa - Safari